Hoofdluis

Onze school heeft, net als op iedere andere school, te kampen met hoofdluis. Iedere maandag na een vakantie controleren een aantal vrijwillige ouders alle kinderen op hoofdluis.

Op het moment dat wij luizen en/of neten constateren bij uw kind, wordt u gebeld door de leerkracht van uw kind. U kunt dan de keus maken om direct uw kind op te halen en te behandelen. U kunt er ook voor kiezen om dit tussen de middag of na school te doen. Het is echter wel belangrijk om de hoofdluis diezelfde dag te behandelen. Ouders zijn en blijven de eindverantwoordelijke, ook voor controles tussendoor.  De werkgroep kan daarbij wel van advies dienen.

 Wat betreft preventie:

·         Bug- bags(luizencape) dit is een goed preventief middel, mits deze op de juiste manier gebruikt worden;

·         Lange haren op een staart of in een vlecht, verdient de voorkeur;

·         Een crèmespoeling gebruiken na het wassen van de haren;

·         Gel of wax gebruiken;

·         regelmatig thuis controleren en/of kammen met een netenkam. 

 

Wat kunt u dan doen?

Als u hoofdluis of neten constateert bij uw kind, geef dit dan door aan de leerkracht of aan de contactpersonen van de werkgroep hoofdluis. Er wordt dan een mail gestuurd naar alle ouders van de betreffende  groep en soms ook naar de groepen van broertjes of zusjes. Ouders zijn nu gewaarschuwd en kunnen hun eigen kinderen thuis controleren. Dit dient u dan ook niet uit te stellen tot een later tijdstip. Dit is een taak voor u als ouder. Hiermee willen we aangeven als werkgroep en school, dat we het probleem niet alleen kunnen oplossen.

Hoe gaat u te werk om hoofdluis te bestrijden?

Bij de apotheek of drogisterij zijn diverse lotions te verkrijgen. Iedere apotheek en drogisterij heeft zo zijn eigen voorkeur.

Kijk wat u het beste lijkt en zorg ervoor dat u, naast het behandelen met een lotion, ook iedere dag 1 tot 2 maal kamt met een netenkam. Dit heeft samen met de lotion het beste resultaat.

Zeven dagen na de eerste behandeling dient u opnieuw het haar te behandelen. Het kammen blijft u doen totdat u voor de 2e keer gaat behandelen. Als u iedere dag blijft kammen, is de behandeling in 2 weken afgerond.

Behandelen van de haren alleen is niet afdoende. Belangrijk is ook:

Het beddengoed verschonen; de bank stofzuigen; knuffels uitwassen of (indien niet uitwasbaar) in een gesloten vuilniszak 24 tot 48 uur wegzetten, waarna ze weer tevoorschijn kunnen worden gehaald. Ook de auto niet te vergeten en natuurlijk de jassen enz.

Een luis/neetje is na 48 u dood, mits het geen bloed of lichaamswarmte heeft gehad. Onze school is dus na een weekend altijd luisvrij! Vandaar dat ook de controles gehouden worden na een weekend of vakantie.

Alle informatie is te vinden op: www.landelijksteunpunthoofdluis.nl en www.ggdhvb.nl. Mocht u vragen en of opmerkingen hebben, dan kunt u terecht bij de hoofdluis moeders:

 

Femke Snelders                      06-20110591

Steffie Schouten                     06-27377796 / 0413-294403